Marianne Smit // Harp
 

Over mij


// Aangenaam kennis te maken!

Hallo, mijn naam is Marianne Smit (1984) en ik ben professioneel harpiste. Ik geef regelmatig concerten als soliste, speel mee in diverse ensembles en werk al jaren mee in producties van het Radio Filharmonisch Orkest, het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest en andere orkesten.

Benieuwd naar mijn carrière tot nu toe? Lees dan hieronder verder!


// Studie

Ik begon met harpspelen in 1995, toen een vriendin samen met haar harpklas in het programma 'Geef nooit op' haar wens in vervulling mocht laten gaan door met een harporkest op te treden op televisie. Na een stoomcursus van mijn moeder en harpdocente Gertru Pasveer was ik klaar om mee te spelen in het harporkest. Ik mocht al snel op de pedaalharp van mijn moeder spelen; een groot voordeel aangezien een dergelijk instrument voor een beginnend student onbetaalbaar is. Na een jaar ging ik in de leer bij Anke Anderson. In 1998 soleerde ik zelf in het tv-programma 'Solo voor een kind'.

In hetzelfde jaar werd ik toegelaten tot de 'Jong talentenklas', als student van Erika Waardenburg, aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2009 ben ik cum-laude afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam met een onderscheiding voor "bijzondere artisticiteit op het gebied van de hedendaagse muziek".


 

1998: Optreden in 'Solo voor een Kind'
“Een warme, rijke en boeiende klank. Ze doet het fantastisch.” - Jan Vayne
“Heel muzikaal, schitterend!" -  Wibi Soerjadi

 


Marianne Smit en Esther Kooi in overleg met Karlheinz Stockhausen
voorafgaand aan de wereldpremière in Milaan (2006)


// Stockhausen

Karlheinz Stockhausen (1928 - 2007) schreef in 2005 het werk "Freude für Zwei Harfen", ook wel bekend als "Joy". 

Freude is een werk van 40 minuten, dat twee diatonische harpen combineert tot één chromatisch instrument. Oorspronkelijk heeft Stockhausen het werk geschreven voor mijn studiegenote Esther Kooi en mij. We woonden destijds (2005) samen en konden daarom veel tijd samen studeren om aan de hoge eisen van Stockhausen te kunnen voldoen. Elke week viel er een pakket van vier bladzijden muziek op de deurmat en moesten wij beoordelen of het speelbaar was. Na ruim een half jaar studeren, zowel thuis als bij Stockhausen, waren we klaar voor de première in de Dom van Milaan (2006).  We hebben het werk daarna ook nog opgevoerd in o.a. het Concertgebouw van Amsterdam (2007) en de Queen Elizabeth Hall in Londen (2008).

Tegenwoordig voer ik Freude uit met Miriam Overlach.

Enkele recensies van Freude:

"Two harpists play and sing words from a medieval hymn in what is one of the most striking and beautiful of Stockhausen’s late creations."
//
 London Southbank Center, 2008

"Hun spel was van een indrukwekkende perfectie, het resultaat van eindeloos schaven onder toeziend oog van de componist. De synchrone tempo-overgangen, spatgelijke akkoorden, ongebruikelijke speeltechnieken: Kooi en Smit leken vergroeid met elkaar en met de compositie."
// NRC, 2007

"The Joy of Stockhausen"
// Het Parool, 2007


// Remplaçant

In 2008 heb ik deelgenomen aan een auditie-training van Petra van der Heide, eerste harpiste van het Koninklijk Concertgebouworkest. Na het winnen van de eerste prijs mocht ik deelnemen aan twee concerten met het
Koninklijk Concertgebouworkest. 

Sindsdien werk ik regelmatig mee aan producties van het
Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Benieuwd naar mijn concerten? >> Bekijk hier mijn Concertagenda

Remplaçant bij het RFO, Zaterdagmatinee 2021


Ensemble met Miriam Overlach

// Solo & Ensembles

Ik geef regelmatig concerten als solist en werk samen met diverse gelegenheidsensembles.

Benieuwd naar mijn concerten? >> Bekijk hier mijn Concertagenda


 

 

// Lespraktijk

Sinds 2010 geef ik harples in Apeldoorn en omstreken. Nadat ik in 2020 naar Vaassen verhuisde, hebben we een bijgebouw verbouwd tot harpstudio, waar ik in een gezellige, huiselijke sfeer lesgeef aan leerlingen uit Vaassen, Apeldoorn, Epe, Beekbergen, Wenum-Wiesel, Emst en omstreken.

Meer weten over mijn lespraktijk in Vaassen? 
>> klik hier

Voorspeelavond Vaassen, 2022

 

// Prestaties

 Prinses Christina Concours // Eerste prijs 1998 & 2002
SJMN Muziektalent Concours // Eerste prijs 1998, 2002 & 2004
Nederlands Nationaal Harpconcours // Finalist 2000
Solist bij het Nederlands Jeugd Strijkorkest // St. Petersburg, 2003
Freude (Joy) - Stockhausen // Wereldpremière Milaan 2006, Concertgebouw Amsterdam 2007, Queen Elizabeth Hall Londen, 2008
RPS Music Award (UK) // Genomineerd "Beste uitvoering 2008"
Conservatorium van Amsterdam // Afstudeeronderscheiding voor "bijzondere artisticiteit op het gebied van de hedendaagse muziek", 2009

 

 

 

E-mailen
Map
Info